Saostus- ja umpisäiliölietteet
Jos asuinrakennus sijaitsee viemäriverkoston ulkopuolella, johdetaan jätevesi usein kiinteistön omaan saostus- tai umpisäiliöön tai pienpuhdistamoon. Lietesäiliötä kutsutaan myös liete- tai lokakaivoksi.
Kolmenkierron alueella asukas tilaa lietesäiliön tyhjennyksen itse valitsemaltaan kuljetusyritykseltä. Toisin sanoen käytössä on kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus. Jos etsit tietoa alueella toimivista kuljetusyrityksistä, löydät listan sivun vasemman reunan valikosta. Kuljetusyritys kuljettaa lietteen jätevedenpuhdistamolle.
Kiinteistön haltijalla eli asukkaalla on kirjanpitovelvollisuus lietesäiliön tyhjennyksistä. Asukkaan on pidettävä kirjaa:
- tyhjennysten, tarkastusten ja huoltojen ajankohdista,
- tyhjennysten suorittajasta (kuljetusyritys) sekä
- lietteiden vastaanottopaikoista.
Asukkaalla on myös velvollisuus varmistaa, että kuljetusyritys on ELY-keskuksen jätehuoltorekisterissä. Kaikki jätehuoltoviranomaisen listaamat kuljetusyritykset ovat kyseisessä rekisterissä.
Saitko selvityspyynnön lietetyhjennyksistä?
Jos sait jätehuoltoviranomaiselta selvityspyynnön kiinteistön lietetyhjennyksistä, voit vastata tämän lomakkeen kautta. Jätehuoltoviranomainen merkitsee kuljetusyritysten raportoimat lietetyhjennykset jätteenkuljetusrekisteriin ja seuraa rekisteristä, että lietesäiliöt tyhjennetään jätehuoltomääräysten mukaisesti.
Lietesäiliöiden tyhjennysvälit
Leitesäiliöt pitää tyhjentää jätehuoltomääräysten mukaan seuraavasti:
Saostussäiliöt ja pienpuhdistamojen lietesäiliöt
- tyhjennys tarvittaessa, kuitenkin vähintään 1 krt/vuosi
- valmistajan antamien ohjeiden mukaan vähimmäisvelvoitetta useammin, jos saostussäiliötä käytetään käymäläjätevesien käsittelyyn
Umpisäiliöt
- täyttymistä sekä täyttymishälyttimen toimintaa seurattava säännöllisesti, vähintään 1 krt/vuosi
- tyhjennys tarvittaessa
Jos asuinkiinteistö on täysin käyttämätön, voidaan lietteiden tyhjennykset keskeyttää. Keskeytyksestä tulee aina ilmoittaa kirjallisesti jätehuoltoviranomaiselle.
Ilmoitus asumislietteiden tyhjennysten keskeytyksestä (pdf ei saavutettava)
Lietteiden omatoiminen käsittely maatilalla
Jätehuoltomääräysten mukaan maatalouden harjoittaja saa levittää lannoitustarkoituksessa omassa asumisessa syntyvää kalkkistabiloitua lietettä omalle tai omassa hallinnassa olevalle pellolle omalla tai vuokrakalustolla. Käsitellyn lietteen levittämisestä tulee ilmoittaa jätehuoltoviranomaiselle alla olevalla lomakkeella. Lietteitä ei saa levittää muualle kuin omassa hallinnassa olevalle pellolle.
Ennen peltolevitystä liete on aina käsiteltävä kalkkistabiloimalla tai muulla Eviran ja ympäristönsuojeluviranomaisen hyväksymällä tavalla. Hakemusta tai ilmoitusta ei hyväksytä, mikäli käsittelytapaa ei ole ilmoitettu.
ProAgria Pohjois-Karjalan kalkkistabilointiohje (pdf ei saavutettava)
Jätehuoltoviranomainen voi kieltää asumisessa syntyneen lietteen omatoimisen käsittelyn, mikäli se ei ole ollut asianmukaista. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös pellolle levitettävää muuta asumislietteeseen verrattavissa olevaa ainetta, esimerkiksi käytettyjä fosforinpoistokaivojen massoja ja maapuhdistamoiden hiekkoja.
Jos lupaa lietteiden omatoimiseen käsittelyyn hakee joku muu kuin maataloutta harjoittava, asia käsitellään poikkeuksena jätehuoltomääräyksistä. Tällaisessa tapauksessa jätehuoltoviranomainen pyytää kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta lausunnon jätteen hyödyntämisen asianmukaisuudesta.
Mikäli ilmoitus hyväksytään, poistuu velvollisuus järjestää säännölliset tyhjennykset jätehuoltomääräysten mukaan.
Ilmoitus maatilan asumislietteiden käsittelystä omatoimisesti (pdf ei saavutettava)
Jätteen haltija voi luovuttaa asumisessa syntyvän lietteen käsiteltäväksi naapurikiinteistölle. Lietteen vastaanottaja voi käsitellä enintään neljän kiinteistön lietteet. Yhteiskäsittely vaatii poikkeamisluvan jätehuoltomääräyksistä ja sitä haetaan jätehuoltoviranomaiselta alta löytyvällä lomakkeella.
Poikkeamislupahakemus maatilan asumislietteiden yhteiskäsittelystä (pdf ei saavutettava)
Saostus- ja umpisäiliölietteiden vastaanottopaikat
Jätehuoltomääräysten mukaan kunnan vastuulla olevat jätevesilietteet, umpisäiliöiden jätevedet sekä muut vastaavat lietteet on toimitettava kunnan osoittamaan vastaanottopaikkaan. Lietteiden vastaanottomaksut ovat sivulla Jätemaksut.
Hattula, Hämeenlinna: Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy (HS-Vesi),
Paroisten jätevedenpuhdistamo, Paroistentie 7, Hämeenlinna
Lammin jätevedenpuhdistamo, Puhdistamontie 1, Lammi
Hauhon sakokaivoasema, Euttutie, Hauho
Hausjärvi,Loppi, Riihimäki: Riihimäen Vesi, Riihimäen jätevedenpuhdistamo, Puhdistamontie, Riihimäki
Hyvinkää: Hyvinkään Vesi, Kaltevan jätevedenpuhdistamo, Puhdistamontie 99, Hyvinkää
Janakkala: Janakkalan Vesi, Janakkalan jätevedenpuhdistamo, Vartiotie 23, Turenki
Järvenpää, Kerava, Tuusula: Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä (KUVES), Kulomäen purkuasema, Kulokukonkuja 2, Kulomäki, Vantaa
Mäntsälä: Nivos Vesi Oy, Porvoontie 23, Mäntsälä
Nurmijärvi: Nurmijärven Vesi, Klaukkalan jätevedenpuhdistamo, Puhdistamontie, Klaukkala ja Kirkonkylän jätevedenpuhdistamo, Aspinniituntie 111, Nurmijärvi
Valkeakoski: Valkeakosken vesihuoltolaitos, Valkeakosken jätevedenpuhdistamo, Tuomaalantie 32, Valkeakoski