Kompostointi
Kiinteistöllä voi kompostoida siellä syntyvää biojätettä. Biojätteellä tarkoitetaan eloperäistä keittiö- tai elintarvikejätettä tai syötäväksi kasvatettuja kasvinosia, jotka ovat kokonaisuudessaan biologisesti hajoavaa, kiinteää ja myrkytöntä jätettä.
Millainen kompostorin pitää olla?
Biojätettä saa kompostoida ympärivuotisesti haittaeläinsuojatussa, ilmastoidussa, ja suljetussa kompostorissa. Haittaeläinsuojatun kompostorin seinämissä ei ole yli seitsemän millimetrin rakoja, jolloin eläimet eivät pääse kompostoriin. Taajamassa kompostorin pitää olla lisäksi lämpöeristetty (eristeen paksuus pitää olla minimissään 10 millimetriä). Kompostointitilaa pitää varata 50-100 litraa per henkilö per vuosi tai kompostorin valmistajan ohjeen mukaan. Yhteiskäytössä olevien kompostorien käyttäjämäärä tarkistetaan Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmästä (kirjoillaolo).
Puutarhajätettä saa kompostoida lämpöeristämättömässä kompostorissa tai siistinä pidetyssä aumassa tai kehikossa. Puutarhajätettä ei saa kuljettaa puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille.
Kompostoria on hoidettava ja se on pidettävä asianmukaisessa kunnossa, niin ettei siitä aiheudu haittaa ympäristölle.
Usein kysyttyä sivuilla ja Kiertokapula Oy:n sivuilla on lisää tietoa kompostoinnista.
Kompostointi-ilmoitus
Keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista pitää tehdä jätelain mukainen ilmoitus. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös vapaa-ajan asuntoja. Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse ilmoittaa.
Rekisteriin koottujen tietojen avulla arvioidaan Suomessa kotitalouksissa kierrätetyn biojätteen määrää. Se otetaan huomioon Suomen kierrätysasteen laskennassa EU:n direktiivien edellyttämällä tavalla.
Sähköisellä lomakkeella voit tehdä kompostointi-ilmoituksen jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoituksesi pitää päivittää viiden vuoden välein. Voit päivittää tekemääsi ilmoitusta myös useammin kompostointitietojen muuttuessa. Tällöin aina uusin tehty ilmoitus jää voimaan jätehuoltoviranomaisen rekisteriin. Voit muuttaa tai päivittää tekemäsi ilmoituksen tietoja myös laittamalla sähköpostia osoitteeseen jatelautakunta@hameenlinna.fi.
Vain kompostorin omistaja, eli se kenen pihalla kompostori sijaitsee, voi ilmoittaa oman kompostorinsa ja sen mahdolliset muut käyttäjät.
Kompostorin sijoittaminen
- vähintään viiden metrin päähän naapurin rajasta (voidaan sijoittaa lähemmäksi naapurin suostumuksella)
- vähintään 15 metrin päähän talousvesikaivosta tai vesialueesta
Etäisyysvaatimus ei koske kompostia, joka sisältää ainoastaan risuja ja lehtiä. Naapurin suostumusta ei tarvita, jos kompostori sijoitetaan rakennusluvassa hyväksyttyyn jätehuollolle varattuun tilaan.
Bokashi
Bokashiksi kutsutaan hapettomassa tilassa, EM-mikrobien avulla tehtävää elintarvikejätteen esikäsittelyä. Bokashi-menetelmällä esikäsitelty eli fermentoitu biojäte ei vielä ole multaa, vaan se vaatii jälkikäsittelyn. Siksi bokashi-menetelmällä käsitelty biojäte on vielä kompostoitava kompostorissa. Jälkikäsittelyyn käy lämpöeristämätön komposti, joka on haittaeläinsuojattu. Bokashi ilman jätehuoltomääräykset täyttävää kompostointia ei ole peruste pidennetylle tyhjennysvälille.