Usein kysyttyä
Kierrätys
Mistä saan tietoa lähimmästä kierrätyspisteestä?
Kierrätettävien pakkausjätteiden eli lasi-, muovi-, metalli- ja kartonkipakkausjätteiden sekä pienmetallin Rinki-ekopisteistä vastaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Lisätietoa kotitalouksille tarkoitetuista pisteistä ja niiden sijainneista löytyy Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n sivuilta.
Mistä saan lajitteluun ja kierrätykseen liittyvää neuvontaa?
Kolmenkierron alueen jäteneuvonnasta vastaa Kiertokapula Oy (neuvonta: puh. 075 753 0011, neuvonta(a)kiertokapula.fi). Ohjeita jätehuoltoon ja lajitteluun löydät Kiertokapulan sivuilta. Hyötyjätepisteiden lajitteluneuvonnasta vastaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n asiakaspalvelu.
Jätehuollon järjestäminen
Muutin uudelle paikkakunnalle. Kenen kanssa voin sopia sekajätteen kuljetuksesta?
Sekajätteen kuljetuksesta sovitaan Kiertokapula Oy:n kanssa. Jäteastian tyhjennykset voi tilata joko asiakaspalvelun kautta tai sähköisesti asiakasnetistä.
Voinko kuljettaa jätteet kesämökiltä vakituisen asunnon jäteastiaan?
Jätteiden kuljettaminen ei ole mahdollista, jos kiinteistöt eivät ole lähinaapureita. Velvollisuus liittyä jätteenkuljetukseen koskee myös vapaa-ajan asuntoja. Vaihtoehtoina jätehuollon järjestämiselle ovat:
- oma, kiinteistökohtainen jäteastia
- lähinaapureiden (maksimissaan kuuden kilometrin säteellä) yhteinen kimppa-astia, josta kimppaisäntä ilmoittaa Kiertokapula Oy:lle
Jätehuolto pitää järjestää vapaa-ajan asunnon käytön mukaan. Jos jätettä syntyy mökillä vain vähän, riittää jätehuollon järjestäminen kuukauden ajaksi kalenterivuodessa.
Jäteastiani tyhjennetään neljän viikon välein, jolloin jätettä on vain vähän astian pohjalla. Kuinka voin pidentää tyhjennysväliä?
Jos kiinteistöllä syntyvä biojäte kompostoidaan tai erilliskerätään, voi jäteastian tyhjennysvälin pidentämisestä aina kahdeksaan viikkoon saakka sopia Kiertokapula Oy:n kanssa.
Bokashi-menetelmän käyttö ei täytä kompostoinnin kriteerejä sekajäteastian tyhjennysvälin pidentämiseksi yli neljän viikon. Bokashi-menetelmällä esikäsitelty biojäte ei vielä ole multaa, vaan se vaatii jälkikäsittelyn eli kompostoinnin kompostorissa.
Jäteastiani tyhjennetään kahdeksan viikon välein. Kuinka voin hakea jäteastialle pidempää tyhjennysväliä?
Pidennettyä tyhjennysväliä voi hakea jätehuoltoviranomaiselta erillisellä lomakkeella.
Mikä on kuivajäteastia?
Jos sekajäteastiaan ei laiteta ollenkaan biojätettä, puhutaan sekajätteen sijaan kuivajätteestä. Silloin kiinteistöllä syntyvä biojäte joko kerätään erikseen (biojätteen erilliskeräys) tai kompostoidaan.
Kierrätän kaiken mahdollisen, joten kuivajätettä syntyy hyvin vähän. Voinko saada pidemmän tyhjennysvälin kuin 12 viikkoa?
Valitettavasti 12 viikkoa pidempää tyhjennysväliä ei voida myöntää. Mikäli jätettä syntyy vähän, voi jätehuollon kuluja pienentää vaihtamalla astian pienempään tai perustamalla yhteisen jäteastian naapureiden kanssa. Pienin jäteastia on 140 litran vetoinen.
Laskutus ja neuvonta
Keneltä saan lisätietoja jätelaskusta?
Jätelaskusta voi kysyä laskuttajalta, jonka yhteystiedot löytyvät laskusta. Jätelaskuista tehtävät muistutukset osoitetaan kuitenkin jätehuoltoviranomaiselle.
Mikä on jätehuollon perusmaksu?
Perusmaksu on asuinrakennus/-huoneistokohtainen vuosimaksu. Perusmaksu peritään jokaisesta toimialueen rakennus- ja huoneistorekisteriin merkitystä asunnosta ja vapaa-ajan asunnosta käyttötarkoituksen mukaan.
Muut kysymykset
Mitä on kunnan vastuulle kuuluva jäte?
Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen piiriin kuuluu jätelain (646/2011) 32 §:n mukaisten jätteiden jätehuolto. Tähän kuuluu:
- asumisessa syntyvä jäte (vakinaiset ja vapaa-ajan asunnot, asuntolat ja kaikki muut asumiseen käytettävät kiinteistöt)
- kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvä yhdyskuntajäte
- liikehuoneistossa syntyvä yhdyskuntajäte, joka kerätään yhdessä muiden kiinteistöllä syntyvien kunnan järjestämisvastuulle kuuluvien jätteiden kanssa sekä
- muuhun yhdyskuntajätteeseen, joka kerätään yhdessä kunnan järjestämisvastuulle kuuluvien jätteiden kanssa alueellisessa putkikeräys- tai muussa vastaavassa keräysjärjestelmässä
Jätelain muutoksen (445/2018) myötä kunnan vastuulle ei enää kuulu valtion, seurakuntien ja muiden julkisoikeudellisten yhteisöjen sekä julkisoikeudellisten yhdistysten hallinto- ja palvelutoiminnan kiinteistöt.
Mikäli on epäselvää, kuuluuko jäteastian tyhjennys kunnan järjestämän jätteenkuljetukseen piiriin vai ei, on syytä ottaa yhteyttä jätehuoltoviranomaiseen.
Kenelle voin ilmoittaa roskaantumisesta?
Roskaantumisesta voi ilmoittaa oman kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, jonka tiedot voi tarkistaa kunnan verkkosivuilta. Jätehuollon valvontatehtävät, kuten roskaamistapausten käsittely ja jätehuoltomääräysten valvonta, kuuluvat kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Saako jätteitä polttaa?
Jätteen poltto on kielletty lukuun ottamatta sytykkeenä käytettävää pientä määrää puhdasta ja kuivaa paperia tai kartonkia. Lisäksi taajaman ulkopuolella saa polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia, vaarattomia kasviperäisiä polttokelpoisia jätteitä, kuten kuivia olkia ja hakkuujätteitä sekä käsittelemätöntä puujätettä. Poltosta ei saa aiheutua haittaa naapureille tai ympäristölle.