Kompostoritarkastukset ovat alkaneet Keravalla
Kello lähestyy kymmentä toukokuisena helleaamuna. Jätehuoltoviranomaisen työntekijät ovat jalkautuneet Keravalle kesän ensimmäisille kompostoritarkastuksille.
Tarkastuslistalle osunut kompostori löytyy tontin etureunasta, sekajäteastian vierestä. Kompostorin merkki ja tilavuus täsmäävät asukkaan antamiin tietoihin.
”Kaikki kunnossa”, jätehuoltosuunnittelija Veera Petäsnoro toteaa ja merkitsee rastit ruutuihin.
Tarkastus on ohi. Asukas on ilmoittanut, ettei ole paikalla, joten matka jatkuu saman tien kohti seuraavaa osoitetta. Päivän aikana pitäisi tarkastaa yli viisikymmentä kompostoria. Asukkaalle lähetetään tarkastuspöytäkirja jälkikäteen.
Miksi kompostoreja tarkastetaan?
”Tarkastuksilla varmistetaan, että kompostorit ovat haittaeläinsuojattuja ja taajamassa lämpöeristettyjä”, jätehuoltopäällikkö Martta Kantele sanoo. ”Lisäksi biojätteelle pitää olla riittävästi tilaa, ettei jouduta ongelmiin, jos kompostori jäätyy talvella.”
Toisin sanoen kompostori ei saa olla liian pieni. Tilaa pitää varata vähintään 50 litraa/henkilö/vuosi.
Alueella on tarkastettu kompostoreja jo kolmena kesänä, joten uudesta asiasta ei ole kysymys. Tänä kesänä tarkastusten tuloksia odotetaan kuitenkin erityisellä mielenkiinnolla.
”Biojätteen keräysvelvoite laajenee tiheästi asuttujen taajamien pientaloihin”, Kantele kertoo.
Keräysvelvoite tarkoittaa, että pihalle tuodaan biojätteen keräysastia, jonka jäteauto käy tyhjentämässä säännöllisesti. Kaikkia asukkaita, joita velvoite koskee, on lähestytty kirjeellä.
”Jos asukas ei halua keräystä, voi biojätteen vaihtoehtoisesti kompostoida omalla pihalla”, Kantele selostaa. ”Kompostointi ei kuitenkaan ole missään pakollista.”
Kompostoinnista ilmoittaminen sen sijaan on pakollista. Jos biojätteen kompostoi, pitää siitä tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoituksista muodostuu kompostorirekisteri.
Meneillään on kompostointibuumi
Kompostointi kiinnostaa monia. Jätelautakunta Kolmenkierto on saanut kahden vuoden aikana yli 30 000 kompostointi-ilmoitusta 13 kunnan alueelta.
”Kaikkia ilmoituksia emme ole hyväksyneet, joten kokonaismäärä ei ole aivan noin suuri”, Kantele tarkentaa.
Ilmoitusta ei hyväksytä, jos kompostori ei täytä jätehuoltomääräyksiä tai kompostointitilaa on liian vähän. Silloin asukasta neuvotaan korjaamaan puutteet ja tekemään uusi ilmoitus.
Tarkastukset jatkuvat
Alkukesästä kompostoreja tarkastetaan Keravalla, Järvenpäässä ja Tuusulassa.
”Sitten katsotaan mitkä ovat tulokset”, Kantele toteaa. ”Vaikuttaa siltä, että moni on aloittanut kompostoinnin saatuaan kirjeen biojätteen keräyksen alkamisesta. Kompostointi ei ole vaikeaa, mutta on tärkeää, että olosuhteet kompostoinnille ovat kunnossa.”