Usein kysyttyä perusmaksusta
Mitä perusmaksulla saadaan?
Perusmaksulla voidaan jätelain mukaan kattaa jätehuollon kiinteät kustannukset. Näitä kustannuksia syntyy esimerkiksi jäteneuvonnasta. Jäteneuvontaan kuuluu kaikkiin koteihin jaettava Tietokapula-lehti, jäteoppaiden tuottaminen sekä ympäristökasvatustyö, kuten vierailut päiväkodeissa, oppilaitoksissa, taloyhtiöissä sekä erilaisissa tapahtumissa.
Perusmaksulla voidaan kattaa myös jätteen alueellisten vastaanottopaikkojen perustaminen ja ylläpito. Näitä jäteasemapalveluja tarjoavat eräiden kuntien varikot sekä jätteidenkäsittelyalueet Kapula, Karanoja, Metsä-Tuomela, Lumikorpi ja Puolmatka. Jäteasemapalveluja on tarve laajentaa sekä perustamalla uusia jäteasemia että lisäämällä maksutta vastaanotettavien jätejakeiden määrää.
Lisäksi perusmaksulla voidaan kattaa jätehuoltoviranomaisen kulut, joita syntyy esimerkiksi jätelain edellyttämän jätteenkuljetusrekisterin ylläpidosta.
Tuleeko perusmaksusta maksuautomaatti? Mistä todellisuudessa tiedetään, mihin rahat menevät?
Kiertokapula Oy on kuntien omistama jätehuoltoyhtiö. Asukkaiden jätemaksuista, myös perusmaksusta päättää 13 kunnan yhteinen jätelautakunta. Jätelautakuntaan kuuluu edustaja jokaisesta Kiertokapula Oy:n osakaskunnasta.
Jätelautakunta päättää maksuista hyväksyessään jätemaksutaksan. Vuoden 2020 taksa on hyväksytty jätelautakunnan kokouksessa 12.12.2019. Taksan käsittelyyn voi tutustua jätelautakunnan pöytäkirjojen kautta.
Jätelaki velvoittaa tiedottamaan vuosittain jätemaksun ja mahdollisen perusmaksun kertymästä sekä siitä, mihin kertymää on käytetty. Jätelautakunta on käsitellyt viimeisimmät kertymäraportit kokouksessaan 5.9.2019.
Tutustu jätelautakunnan pöytäkirjoihin
Perusmaksu nostaisi jätemaksuani vuositasolla huomattavasti, vaikka kierrätän kaiken. Miksei kierrätykseen enää kannusteta?
Jäteastian tyhjennysväliksi voi sopia jätehuoltomääräysten mukaan kahdeksan viikkoa, jos kiinteistöllä syntyvä biojäte kompostoidaan tai kerätään erikseen. Poikkeamapäätöksellä tyhjennysväli voi olla 12 viikkoa. Tämä edellyttää, että hyötyjätteet kierrätetään tehokkaasti.
Perusmaksu ei muuta sitä, että jäteastian tyhjennyksen vuosikustannus on matala, jos jätettä syntyy vähän ja tyhjennyksiä on harvoin. Kannustus kierrätykseen siis säilyy. Jätehuollon kiinteät kulut katetaan tällä hetkellä tyhjennysmaksuista kertyvillä tuloilla. Osa näistä kuluista poistuisi perusmaksun myötä jäteastian tyhjennyshinnasta.
Osaan jätehuollon palveluista ei voida soveltaa periaatetta, jonka mukaan jätteen tuottaja maksaa jätehuollon kulut. Tällaisia ovat muun muassa jäteneuvonta sekä viranomaispalvelut. Tuottaja maksaa –periaatetta ei ole perinteisesti sovellettu myöskään vaaralliseen jätteeseen. Asumisessa syntyvästä vaarallisesta jätteestä ei peritä vastaanottomaksua, jotta vaarallinen jäte toimitettaisiin oikeaan paikkaan ja saataisiin turvallisesti käsiteltyä. Edellä mainitut palvelut katettaisiin jatkossa perusmaksulla.
Miksi jäteasemia tarvitaan lisää?
Tällä hetkellä osassa toimialuetta etäisyys jätteen vastaanottopaikkaan on huomattavan pitkä. Syrjäisistä paikoista, kuten metsäteiden varsilta löytyy hylättyjä sohvia ja muita isokokoisia jätteitä. Isokokoisten jätteiden lisäksi myös puutarhajätettä hylätään luvatta ympäristöön, kuten puistoihin. Puutarhajätteen hylkääminen aiheuttaa kunnille jätteiden siivouskustannuksia sekä lisää vieraslajien leviämistä. Jätelautakunta on tarkastellut alueen jätehuollon palvelutasoa. Tarkastelun tuloksena syntyi palvelutason määrittely, jossa todettiin, että alueen palveluja on tarpeen laajalti parantaa.
Tutustu jätehuollon palvelutasoon
Miksi jätemaksu nousee, vaikka haja-asutusalueen lajitteluverkostoa on karsittu?
Lajittelupisteet vähenivät noin puoleen vuoden 2016 alussa, jolloin pakkausjätteen tuottajavastuu astui voimaan. Nykyisestä ekopisteverkostosta vastaa tuottajayhteisöjen valtuuttamana Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Pakkausten tuottajat ovat velvollisia järjestämään lakisääteisen määrän keräyspisteitä.
Jätelautakunta päätti vuonna 2016, että RINKI Oy:n järjestämää pakkausjätteen keräystä ei täydennetä Kiertokapula Oy:n lajittelupisteillä, koska oikeudenmukaista rahoitusmallia ei löytynyt. Kustannuksia ei jätelautakunnan näkemyksen mukaan voitu enää kattaa sekajätteen tyhjennysmaksuilla. Tällä hetkellä Kiertokapula Oy ei ylläpidä lajittelupisteitä.
Lajittelupisteiden määrää haja-asutusalueella on pidetty riittämättömänä. Perusmaksun käyttöönotto mahdollistaa RINKI Oy:n ekopisteverkoston täydentämisen.
Pitääkö perusmaksu maksaa myös käyttämättömästä asuinrakennuksesta? Jos kiinteistö myydään kesken vuotta, kenelle perusmaksulasku tulee?
Perusmaksun määräytymisen tarkemmista perusteista ei ole vielä esitystä, vaan jätelautakunta päättää perusmaksun tarkemmat perusteet sekä maksun lopullisen tason jätemaksutaksassa. Päätöksessä otetaan kantaa myös siihen, pitääkö perusmaksu maksaa käyttämättömästä asuinrakennuksesta ja kuinka omistajanvaihdokset huomioidaan.
Kuinka kerros- tai rivitalon perusmaksu määräytyy?
Perusmaksu on huoneistokohtainen. Kerros- ja rivitalon perusmaksu määräytyy sen mukaan, kuinka monta asuinhuoneistoa rakennuksessa on. Perusmaksu laskutetaan kerros- tai rivitalon isännöitsijältä. Asukas maksaa perusmaksun yhtiövastikkeessaan tai vuokrassaan.
Maksetaanko perusmaksu kerralla vai osissa? Yleensä saan jätelaskun kolmen kuukauden välein.
Laskutuskäytäntö päätetään myöhemmin. Jos kunnassa on kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus (asukas tekee itse jätteenkuljetussopimuksen yrityksen kanssa), perusmaksu maksetaan kerralla.