Usein kysyttyä biojätteestä ja kompostoinnista
Mitä biojäte on ja miten sitä lajitellaan?
Biojätteellä tarkoitetaan eloperäistä keittiö- tai elintarvikejätettä tai syötäväksi kasvatettuja kasvinosia, kuten esimerkiksi omenoita.
Biojäte lajitellaan joko omaan tai naapurin kanssa yhteiseen biojäteastiaan tai kompostoriin. Biojäteastiaan biojäte viedään pakattuna Kiertokapula Oy:n ohjeiden mukaisesti. Biojäteastiaa tyhjennetään jäteautolla säännöllisesti (katso kysymys: Minne erilliskerätty biojäte päätyy?).
Tarkemmat lajittelu- ja pakkausohjeet ovat Kiertokapula Oy:n verkkosivuilla.
Kun biojäte on kompostoitunut mullaksi, asukas tyhjentää kompostorin itse ja hyödyntää mullan omalla pihallaan.
Onko minun pakko lajitella biojätettä?
Vuonna 2024 kyllä, jos asut yli 5 000 asukkaan taajamassa. Oman kiinteistön lajitteluvelvoitteen voit tarkastaa kartalta (alue B).
Vuonna 2024 huhti-marraskuussa alkaa biojätteen erilliskeräys yli 5 000 asukkaan taajamissa. Biojätteen lajittelu on pakollista vakituisilla ja vapaa-ajan asuinkiinteistöillä. Biojätteelle voi pyytää oman astian tai yhteisen astian naapurin kanssa. Kaikissa taajamissa yli viiden huoneiston taloyhtiöissä pitää olla biojäteastia. Biojäteastiasta ja sen tyhjennyksistä sovitaan Kiertokapula Oy:n kanssa. Vuoden 2024 muutoksista voi lukea myös Kiertokapulan verkkosivuilta.
Jos kiinteistöllä kompostoidaan jätehuoltomääräysten mukaisesti (katso kysymys: Millainen biojätteen kompostorin pitää olla?), ei tarvitse erillistä jäteautolla tyhjennettävää biojäteastiaa.
Miten biojätteen erilliskeräysalue on määritelty?
Vuonna 2024 biojätteen erilliskeräys on alkanut yli 5 000 asukkaan taajamissa. Biojätteen lajittelu on pakollista vakituisilla ja vapaa-ajan asuinkiinteistöillä.
Koska taajaman käsite on tulkinnanvarainen, on jätelautakunta vahvistanut periaatteet jätehuollon taajamarajausten muodostamisesta joulukuun 2021 kokouksessa. Taajamarajauksen pohjana on käytetty Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ruutuaineistoa taajamista. Tämä aineisto on muokattu ruutumuodosta noudattamaan kiinteistöjen rajoja. Syken ruutuaineisto taajamista huomioi asukasluvun lisäksi rakennusten lukumäärän, kerrosalan ja keskittyneisyyden. Rajaus on sekä ajallisesti että alueellisesti vertailukelpoinen.
Voiko naapurin kanssa olla yhteinen biojäteastia?
Kyllä. Biokimpan voi sopia naapurin kanssa. Kimpan osakkaan etäisyys kimppa-astiaan saa olla enintään 500 metriä. Kimpassa saa olla mukana enintään viisi kiinteistöä per astia. Biokimpasta ilmoitetaan Kiertokapulan verkkosivuilla. Kimpassa kulut jaetaan kimpan osakkaiden haluamalla tavalla. Kimpalla pitää olla yhteyshenkilö, joka ilmoittaa kimpasta ja sen muutoksista. Myös taloyhtiöt voivat sopia yhteisestä biojäteastian käytöstä.
Millainen biojätteen kompostorin pitää olla?
Biojätettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa lämpöeristetyssä (eristeen paksuus pitää olla minimissään 10 millimetriä), suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty. Taajaman ulkopuolella biojätettä saa kompostoida myös eristämättömässä, kuitenkin haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa.
Kompostorin tai kompostorien tilavuuden pitää riittää kiinteistöllä syntyvän biojätteen käsittelyyn. Mitoituksessa pitää ottaa huomioon kompostoitumisen vaatima aika. Kompostitilaa pitää varata 50-100 litraa/henkilö/vuosi tai kompostorin valmistajan ohjeen mukaan. Yhteiskäytössä olevien kompostorien käyttäjämäärä tarkistetaan Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmästä (kirjoillaolo). Jos kesämökillä käydään harvakseltaan, voi mökin kompostoiva käymälä riittää tilavuudeltaan biojätteen käsittelyyn.
Kompostorin voi rakentaa myös itse. Haittaeläinten pääsyn estämiseksi pitää varmistaa, ettei kompostorissa ole yli seitsemän millimetrin rakoja.
Kompostori on sijoitettava vähintään viiden metrin päähän naapurin rajasta. Naapurin suostumuksella kompostorin saa sijoittaa lähemmäs rajaa.
Kompostointiin saa hyviä vinkkejä Kiertokapulan sivuilta.
Keittiöperäisen bijätteen kompostoinnista pitää tehdä kompostointi-ilmoitus.
Onko kompostointi pakollista?
Ei ole. Jos kompostoit tiheästi asutussa taajamassa Kiertokapula Oy ei toimita sinulle jäteautolla tyhjennettävää biojäteastiaa, ellet erikseen tilaa sitä. Tiheästi asutuissa taajamissa biojäte kierrätetään joko kompostoimalla tai lajittelemalla biojätetastiaan. Tarkista kuuluuko kiinteistösi velvoitealueelle kartalta (valitse alue B). Velvoite tulee voimaan vuoden 2024 aikana.
Miksi ennen vuotta 2022 tehty kompostointi-ilmoitus ei kelpaa?
Vastuu kompostorirekisterin muodostamisesta tuli jätehuoltoviranomaiselle jätelain muutoksen myötä. Jätelautakunta Kolmenkierto aloitti kompostointi-ilmoitusten vastaanottamisen elokuussa 2022. Sitä ennen ilmoitus tehtiin Kiertokapula Oy:lle, jos asiakas halusi sekajäteastialle pidemmän tyhjennysvälin. Jätelainsäädäntö edellyttää, että ilmoituksessa annetaan tiedot kompostorin tilavuudesta, käyttökuukausista, mallista ja merkistä sekä kompostoria käyttävien kiinteistöjen lukumäärästä. Kompostorille on nimettävä myös vastuuhenkilö yhteystietoineen. Näitä tietoja Kiertokapulan kompostointi-ilmoituksissa ei ole.
Jätehuoltoviranomaisen rekisteriin merkityllä, vaatimukset täyttävällä kompostorilla voi korvata biojätteen erilliskeräyksen asuinkiinteistöltä.
Voinko kompostoida yhdessä naapurin kanssa?
Kyllä. Kompostorin yhteyshenkilö ilmoittaa kompostointi-ilmoituksessaan yhteisestä kompostorista. Taajamassa yhteisen kompostorin etäisyys saa olla enintään 500 metriä ja taajaman ulkopuolella kuusi kilometriä. Huomioithan, että kompostitilaa pitää varata noin 50-100 litraa/henkilö/vuosi tai kompostorin valmistajan ohjeen mukaan.
Riittääkö bokashi-astia kompostoriksi?
Biojäte voidaan myös käsitellä bokashi-menetelmällä eli jäte voidaan fermentoida. Fermentoitunut jäte pitää jälkikäsitellä kompostoimalla suljetussa ja ilmastoidussa kompostorissa ennen jätteen hyödyntämistä. Toisin sanoen bokashi-astian lisäksi tarvitaan erillinen ilmastoitu ja haittaeläinsuojattu kompostori fermentoituneen massan jälkikäsittelyä eli multausta varten.
Jälkikompostointi maahan kaivamalla on kiellettyä.
Saako kompostorin sijoittaa tontin rajalle?
Jätehuoltomääräysten mukaan kompostori pitää sijoittaa viiden metrin etäisyydelle tontin rajasta. Jos naapuri on antanut suostumuksensa, kompostorin voi sijoittaa lähemmäs rajaa. Suullinen lupa riittää.
Kompostorin paikan löytäminen voi olla hankalaa. Sopiva paikka voi löytyä esimerkiksi sekajäteastian vierestä, jolloin se on kätevästi kulkumatkalla.
Jos naapuri on kuitenkin sijoittanut kompostorinsa ilman lupaa liian lähelle yhteistä rajaa, on hyvä keskustella aiheesta ensin naapurin kanssa. Naapurille kannattaa mainita jätehuoltomääräyksistä, jotka koskevat kaikkia asukkaita.
Jos tilanne ei ratkea keskustelemalla, voit ottaa yhteyttä jätehuollon viranomaispalveluihin, josta tarvittaessa lähetetään neuvontakirje.
Mitä teen jos kompostori haisee tai aiheuttaa muuta haittaa?
Kompostointiin saa hyviä vinkkejä Kiertokapula Oy:n verkkosivuilta. Kiertokapula Oy järjestää myös kompostointikoulutuksia. Kannattaa seurata Kiertokapula Oy:n viestintäkanavia, jottei koulutukset mene ohi.
Jos haiseva tai muuten häiritsevä kompostori onkin naapurin, ota asia puheeksi naapurin kanssa suoraan. Jos tilanne ei ratkea keskustelemalla, voit olla yhteydessä jätehuollon viranomaispalveluihin, josta tarvittaessa lähetetään neuvontakirje.
Mitä teen, jos kompostori jäätyy talvella?
Kompostorin jäätyminen talvella ei haittaa, jos kompostorissa on riittävästi tilaa biojätteelle. Biojätettä voi lisätä jäätyneeseen kompostoriin. Keväällä kompostori sulaa ja lähtee taas käyntiin. Kompostori kannattaa tarvittaessa tyhjentää ennen talven pakkasia. Kompostointitilaa pitää varata vähintään 50 litraa/henkilö/vuosi tai kompostorin valmistajan ohjeen mukaan.
Missä voin kompostoida puutarhajätettä?
Puutarhajätettä saa kompostoida lämpöeristämättömässä kompostorissa tai siistinä pidetyssä aumassa tai kehikossa. Viiden metrin etäisyysvaatimus tontin rajasta ei koske puutarhajätteen kompostointia.
Omenat ja muut syötäväksi tarkoitettujen kasvien osat kompostoidaan keittiöperäisen biojätteen tavoin haittaeläinsuojatussa ja taajamassa myös lämpöeristetyssä kompostorissa (ks. kysymys Millainen biojätteen kompostorin pitää olla?).
Voinko kompostoida biojätteeni kompostoivassa käymälässä?
Kompostoiva käymälä on sallittu keittiöperäisten biojätteiden kompostointiin. Kompostoivan käymälän pitää täyttää jätehuoltomääräysten vaatimukset: haittaeläimiltä suojattu, tiivis kansi ja taajamassa sen pitää olla lämpöeristetty. Käymälän jätteet pitää vielä jälkikompostoida erillisessä kompostorissa. Käsittelyajan on oltava vähintään yksi vuosi viimeisen ulosteperäisen jätteen lisäyksen jälkeen ennen kuin kompostia voidaan käyttää kiinteistöllä maanparannusaineena esimerkiksi kasvimaalla. Jälkikompostoinnin aikana mikrobit kuolevat. Jälkikompostorin ei tarvitse olla lämpöeristetty.
Minne erilliskerätty biojäte päätyy?
Kun kierrätettävä jätejae lajitellaan ja kerätään erikseen omaan jäteastiaan, puhutaan erilliskeräyksestä.
Nurmijärvellä, Keravalla, Tuusulassa ja Järvenpäässä erilliskerätty biojäte päätyy Kekkilään. Kekkilässä erilliskerätty biojäte kierrätetään kompostoimalla, jolloin biojätteestä syntyy komposteja Kekkilän omaan kasvualustatuotantoon, ja maatalouden kierrätyslannoitteiksi.
Hämeenlinnan, Hattulan, Janakkalan ja Valkeakosken alueelta erilliskerätty biojäte päätyy käsiteltäväksi Envorille. Envor tuottaa yhdyskuntien erilliskerätystä biojätteestä pääosin biokaasua, sekä myös kompostimultaa sekä erityyppisiä maanparannustuotteita. Biokaasun tuotantoon soveltuu lähes kaikki orgaaninen materiaali.
Hyvinkään, Riihimäen, Mäntsälän Hausjärven ja Lopen alueelta erilliskerätty biojäte päätyy Gasumin biokaasulaitokselle. Riihimäellä sijaitsevalla Gasumin biokaasulaitoksella hyödynnetään kotitalouksien biojäte, joista tehdään biokaasua, esimerkiksi kaasuautoihin ja tuotannon energiaksi. Osana biokaasuprosessia syntyy mädätysjäännös, jonka sisältämät ravinteet taas on mahdollista jatkojalostaa teollisuuden käyttöön tai kierrättää lannoitteiksi pelloille.